image description

ACTUEEL Wie de handschoen past trekke hem aan...

Gepubliceerd op 15 juni 2020

Henk Jan Wever uit Onstwedde denkt hier anders over. “Nadat ik ongewild zonder werk raakte kwam ik via UWV bij TerraStart terecht voor de cursus melken. Sinds september werk ik naar volle tevredenheid als melker”, vertelt Henk Jan.

Henk Jan heeft verschillende functies gehad in het ziekenhuis en is vroeger zelfs gestart als kok. Recentelijk werkte hij als assistent van de KNO-arts en hielp ook bij het uitvoeren van kleine ingrepen op de OK. Als boeren kleinzoon heeft Henk Jan affiniteit met dieren en vee. “Ik heb als kind mijn opa met de hand zien melken”, vertelt hij trots. Ook heeft de familie Wever thuis een kleinschalige Fjorden fokkerij. Met een van deze Fjorden is Henk Jan gestart met paardencoaching. Dit zelfstandig ondernemerschap is perfect te combineren met de werktijden van een melker.  “Ik vertrek ’s ochtends om 5.00 uur en ben rond 9.00 uur weer thuis en dan ‘s avonds nog een keer. Tussendoor kun je dan heel veel doen, ik vind het ideaal.”  

Goede combi
Ook al was Henk geen ochtendmens, hij vertelt dat je hier erg snel aan went. Hij vindt het nu juist heerlijk om de zon te zien opkomen en de vogels te horen fluiten.  “Je hebt veel meer gevoel bij de natuur en de basis.” Hij vertelt vol enthousiasme over de melkerscursus. “De melkerscursus was gewéldig en is zeer leerzaam geweest. Ik merk in het werk dat ik er heel veel aan heb.” Hij beschrijft dat dit echt een goede keuze is voor iemand die graag eens iets anders wil. Helemaal voor mensen die het werk bijvoorbeeld willen combineren met werkzaamheden als ZZP’er.

Boerenverstand
Het grootste verschil tussen het werk in het ziekenhuis en het werk als melker is voor Henk Jan dat er veel minder papierwerk bij komt kijken. “In het ziekenhuis wordt continue gewerkt met protocollen en als melker wordt toch meer het boerenverstand gebruikt. Kijk wat je ziet en handel daar naar. Je mag tijdens het werk meer dingen zelf bepalen.” Verrassend genoeg zijn er ook overeenkomsten naast het dagelijks gebruik van handschoenen. Henk geeft aan dat de zorg en het dienstverlenend bezig zijn tweede natuur is. “Het klinkt misschien gek, maar of het nu voor mens of dier is, de zorg verlenen dat blijft.”

TerraStart
De cursus melken bij TerraStart is meer dan alleen een cursus. Ook wordt je begeleid door een jobcoach tijdens en na het traject. Het doel is een passende baan vinden bij een melkveehouderij. Dit is uiteraard maatwerk. De kwaliteiten en persoonlijkheid van de deelnemer wegen hierin zwaar, maar natuurlijk ook de woonplaats en vervoersmogelijkheden zijn van belang voor een goede match. Henk is erg blij met de begeleiding en bemiddeling van Wiep Diever, onze coach van TerraStart. Wiep is een boerenzoon van huis uit en heeft veel kennis en ervaring met coaching en bemiddeling. “Petje af voor Wiep” zegt Henk, “hij heeft ontzettend veel zaken georganiseerd en geregeld in dit traject. En het heeft bij mij ook gezorgd voor een baan, of eigenlijk twee banen. Ik ben heel tevreden over zijn begeleiding.”

Meerdere adressen
Henk werkt momenteel vijf dagen per week en bij twee melkveehouders. In Overschild melkt hij 110 koeien en bij een boer in Sellingen melkt hij er 75. “Soms val ik nog in bij een derde adres in de weekenden. Wiep heeft onder andere contacten met Abiant waar men een melker zocht passend bij het profiel van Henk. En zo kwam het balletje te rollen. “Het werk bevalt mij ontzettend goed en zo lang ik kan blijf ik hier mee doorgaan.” Wij wensen Henk Jan een mooie toekomst in de melkveehouderij toe!

Meer weten over de cursus melken? Neem contact op met TerraStart via info@terrastart.nl