image description

ACTUEEL Hoe een fietsenmaker hovenier werd

Gepubliceerd op 17 december 2018

'Circa 2 jaar geleden werd ik gebeld door Linda Visser, arbeidsdeskundige UWV. Ze vertelde mij het verhaal van Jan Dirk. Jan Dirk was al jaren werkzaam als fietsenmaker bij Bike Totaal de Jong in Wommels. Met veel plezier verrichtte hij reparaties aan fietsen. Jan Dirk had zijn zaakjes goed op de rit. Een mooie baan, een vast contract en een eigen huis. Als gevolg van de opkomst van de elektrische fiets veranderde het werkaanbod voor Jan Dirk. De reparaties werden complexer. De Jong en Jan Dirk hadden hier regelmatig gesprekken over. Jan Dirk gaf aan minder plezier te beleven aan de veranderende werksituatie. De Jong gaf Jan Dirk de ruimte om na te denken over z'n toekomst. Reden voor Linda Visser om mij te bellen. Jan Dirk had bij haar aangegeven dat hij wellicht wel iets in het groen zou willen of iets in de agrarische sector. Linda vroeg mij: 'Kan TerraStart iets voor Jan Dirk betekenen?' Mijn antwoord: 'Natuurlijk!' Zo is het balletje gaan rollen.

Na een paar goede gesprekken met Jan Dirk kwam naar voren dat hij zijn loopbaan graag voort zou willen zetten als hovenier. Hij koos ervoor om bij TerraStart een groentraject te volgen waarin hij opgeleid ging worden tot "Assistent Hovenier". In april 2017 startte Jan Dirk gezamenlijk met nog 10 deelnemers met de opleiding. 1 dag per week ging hij naar Appelscha waar hij op de golfbaan les kreeg van onze vakdocent Jacob Zijlstra. De eerste stap was gezet. Nu nog ander werk.
Via mijn oude werkgever AB Vakwerk werden Jan Dirk en ik in contact gebracht met Sije van der Meulen van Snoek Puur Groen te Grou. Sije besloot om Jan Dirk een kans te geven. De tweede stap werd gezet. Jan Dirk gaf een vaste baan op en zette weer een stap richting z'n nieuwe toekomst.

Jan Dirk is vanaf dag 1 er vol voor gegaan. Na 6 maanden kreeg Jan Dirk z'n eerste jaarcontract bij Snoek. In december 2017 mocht hij het diploma Assistent Hovenier in ontvangst nemen. Na het afronden van het TerraStart traject bleef ik hem volgen en begeleiden. We gingen aan de slag met VCA en in maart 2018 slaagde Jan Dirk voor E achter B (aanhanger). Door het halen van E achter B werd de inzetbaarheid van Jan Dirk nog beter. Jan Dirk mocht nu zelfstandig op pad met een bus en kar van Snoek. Hij werd verantwoordelijk voor het maaien van diverse velden in de hele provincie Friesland. Met de juiste inzet, werkhouding en mentaliteit, maar ook met de wil om te leren en te luisteren naar anderen is het Jan Dirk gelukt om Snoek ervan te overtuigen dat hij een waardevolle werknemer is voor nu en in de toekomst.

Snoek heeft dit beloond met een vast contract. Afgelopen vrijdag 9 november 2018 heeft Jan Dirk z'n handtekening onder een mooi contract gezet. Een fantastisch sluitstuk op een zeer geslaagd TerraStart traject.

 

Langs deze weg wil ik alle betrokken partijen bedanken voor het mogelijk maken van dit succes: UWV Leeuwarden (Linda Visser), AB Vakwerk (Tom Nauta), Snoek Puur Groen (Sije van der Meulen)

 

Mijn rol als jobcoach zit er bijna op. De ontwikkeling die Jan Dirk doorgemaakt heeft geeft vertrouwen. Hij kan straks prima zelfstandig zijn zaakjes regelen. 

 

Wiep Diever - Jobcoach