image description

ACTUEEL Groene toekomst voor TerraStart deelnemers!

Gepubliceerd op 5 oktober 2020

"Er zijn veel mensen voor wie het lastig is om een baan te vinden, terwijl ze wel graag willen werken. Ze houden er niet van om in de schoolbanken te zitten. TerraStart biedt, door een mooie mix van opleiding, begeleiding én bemiddeling, de deelnemers aan werk. De groene sector heeft de toekomst, daar zijn wij van overtuigd. We zijn in september gestart in verschillende trajecten met meer dan zeventig nieuwe deelnemers. Dit doen we op diverse locaties in het noorden van het land", vertelt Rob Schipper, projectleider TerraStart.  

De trajecten van TerraStart zijn zeer divers. “We hebben verschillende sectoren waar we in werken, allemaal groen gerelateerd. Wij geven scholing aan mensen die graag willen werken in Groen, Bloem en Agrarisch. We werken met verschillende organisaties, gemeenten etc in de drie noordelijke provincies en hebben daardoor een enorm netwerk opgebouwd. Zo vergroten we de kansen op de arbeidsmarkt voor onze deelnemers", legt Schipper uit. De trajecten die in september gestart zijn bevinden zich op verschillende plekken. “We hebben een nieuw traject Groen in Assen, waar we in opdracht van de gemeente het openbaar groen gaan onderhouden. De deelnemers hebben een lesdag in de praktijk en daarnaast zijn ze aan het werk. Bij ons heb je geen rekenen en taal. De opdrachten maak je gewoon op papier en het examen mag mondeling. Je leert veel en we kijken goed wat past en waar de deelnemer gelukkig van wordt. Is dit iets anders dan de rest? Geen probleem, de docenten en jobcoaches denken graag mee. Op het Suikerterrein in Groningen werken we soortgelijk, daar zijn we met twee groepen van start gegaan."

Samen met Staatsbosbeheer

Daarnaast lopen er in Westerlee, Eelde, Emmen én Appelscha trajecten. “In Westerlee is er een traject Agrarisch gestart, in samenwerking met Afeer. Bij boerderij 't Hoogeveld in Eelde zijn we ook weer begonnen met een traject Agrarisch. Ook hebben we in Appelscha een prachtige locatie gevonden waar we in samenwerking met Staatsbosbeheer een traject Groen zijn gestart. Dit jaar werken we tegelijkertijd weer in Wildlands Emmen." De groepen zijn niet groot, rond de tien personen. “Dat is een bewuste keuze, op die manier kunnen we de deelnemers de aandacht geven die zij verdienen. We werken met mensen van jong tot oud, leeftijd en diploma's zijn voor ons niet belangrijk. Onze jobcoaches begeleiden de deelnemers en kijken samen met hen naar de kansen op de arbeidsmarkt, zeker ook na het afronden van een traject. De afgelopen jaren hebben we al heel wat mensen begeleid naar een vaste baan binnen de groene sector." De verschillende trajecten van TerraStart lopen het hele jaar door. “We gaan in november ook weer beginnen met een cursus melker. Daar hebben we al een aantal aanmeldingen voor, maar er zijn nog vrije plaatsen. We timmeren dus aan de weg. Met een traject van TerraStart heeft de deelnemer de groene toekomst. Daar doen we het voor!"