image description

ACTUEEL Aan de weg... melken!

Gepubliceerd op 29 augustus 2019

Tijdens deze opleiding worden cursisten meegenomen in de wereld van de melkwinning. Het betreft een mooie mix van enerzijds het opdoen van technische kennis over melksystemen en anderzijds kennis opdoen over melken en alles wat daarbij komt kijken. Twee cursisten doen deze opleiding om verdieping te krijgen in het vak. Het melken van koeien wordt interessanter als je de context goed kent. De andere twee cursisten zijn mensen die deze opleiding van het UWV aangeboden krijgen. Deze mensen kiezen bewust voor een andere loopbaan. Aangezien de vraag naar goede melkers groter is dan het aanbod is deze opleiding een prima middel om daar een antwoord op creëren. Dat is precies de reden waarom TerraStart en Terra MBO Groningen, opleiding Veehouderij de krachten gebundeld hebben. Samen met het UWV en DTC (Dairy Trainingscentre) is er gezamenlijk een maatwerk traject ontwikkeld.

Modern beroep

Het mooie is dat mensen van buiten de melkveehouderijsector ineens zien waar het werkelijk om gaat. Dat het melken van koeien veel meer inhoudt dan het aansluiten van het melkstel. Kortom, het melken van koeien is een interessant vak wat in veel gevallen goed te combineren is met andere werkzaamheden. Het melken van koeien zoals het tegenwoordig gaat is een modern beroep. Er wordt steeds meer van een goede melker gevraagd. Het vak 'melker' is een veelomvattende functie geworden waarbij de melker over goede competenties moet beschikken: technische kennis/inzicht, kwaliteitscontrole, het oppikken van koe signalen, interventies plegen om de kwaliteit te waarborgen, toezien op de hygiëne, kennis hebben van de melkveehouderij sector en kennis van wet – en regelgeving.

Wil je ook als gecertificeerd melker aan de slag, een carrièreswitch maken of wil je je kennis verbreden en updaten, dan is de opleiding gecertificeerd melken wellicht iets voor jou! Nieuwsgierig geworden?  Neem dan contact op met Rob Schipper, accountmanager TerraStart, 06-23963869