image description

ACTUEEL Hoe is het nu met Max? Oud-deelnemer TerraStart blikt terug

Gepubliceerd op 11 juli 2023

Max van der Werff vond het lastig om zijn draai te vinden. Hij volgde niet één, maar drie TerraStart-trajecten. Inmiddels zit hij gelukkig helemaal op zijn plek bij boer Wichard Kievit in Bunne. Hier werkt Max vijf dagen per week en is hij een onmisbare kracht geworden.   

Passend werk vinden
Zes jaar geleden klopte Max voor het eerst aan bij TerraStart. Een 14-jarige jongen die door zijn autismespectrumstoornis niet makkelijk in het schoolsysteem paste. Hij had extra begeleiding nodig en les op maat. Max begon met privélessen op een boerderij en volgde daarna drie TerraStart-trajecten.   

Een belangrijk onderdeel van TerraStart is de bemiddeling naar werk. Wanneer iemand een TerraStart-traject volbrengt, dan gaat de jobcoach samen met de deelnemer op zoek naar een passende werkplek. Zo kwam Max 2,5 jaar geleden bij boer Wichard terecht.   

Samen een weg vinden
Wichard kan zich dit nog goed herinneren. “TerraStart zocht een werkplek voor Max en kwam bij mij uit. Hier zijn vaker jongens terechtgekomen na een TerraStart-traject. Met Max was het eerst wel even wennen, van beide kanten. Het duurde even voordat Max had ontdekt wat hij leuk vond en voordat hij zijn weg had gevonden op de boerderij. En het moet natuurlijk ook klikken, dat is heel belangrijk. Gelukkig is dat bij Max en mij het geval.”   

Inmiddels weet Wichard precies wat hij aan Max heeft en hoe hij met hem om moet gaan. “Het werkt niet om tegen Max te zeggen; loop maar achter me aan en doe maar mee. Hij moet van te voren precies weten waar hij aan toe is. Daarom heeft hij nu elke dag vaste taken, dat werkt goed voor hem.”   

Meerwaarde voor de boerderij
Het is duidelijk dat Max hier goed op zijn plek zit en dat hij van meerwaarde is voor de boerderij. “Ik doe allerlei verschillende klussen. Ik bedien bijvoorbeeld de melkrobot en doe schoonmaakklusjes. Ook help ik bij de klauwverzorging en pinken.”   

Max weet zich goed te redden. “Eerst kwam ik altijd op mijn elektrische fiets naar Bunne vanuit mijn woonplaats Groningen. Maar ik heb een tijdje terug mijn rijbewijs gehaald, dus nu kom ik elke dag met de auto naar werk. Ik ben heel blij met TerraStart en waar ik nu sta.” 

FOTOALBUM